MAIN MENU --- MY PROJECTS --- STORIES

___________________________________________________________________________________________________

Daniel Radcliffe

17. srpna 2009 v 8:58 | Princessa |  Daniel Radcliffe
Daniel Jacob Radcliffe se narodil 26. července 1989. Je britským hercem proslaveným hlavně díky roli mladého kouzelníka Harryho Pottera. Film byl založen na populární knižní předloze.

Daniel také sbírá úspěchy při tvorbě řady televnizních pořadů a filmů, což zahrnuje také film ITV "My boy Jack". Prozatím si vydělal něco okolo dvaceti milionů liber, většinu získal na filmech Harry Potter.




Mládí

Daniel se narodil v Queen Charlotte Hospital v západním Londýně, Anglie jako jediné dítě George Alana Radcliffa, který je literárním agentem, a jeho manželce Marcii Gresham Jeannine (rozená Marcia Gresham Jacobson), castingové manažerce, která se podílela na několika filmech BBC včetně "The inspector Lynley Mysteries" a na nedávném "Walk Away And I Stumble". Danielova matka je židovka a rodačka z Westliff-on-Sea. Essex. Jeho otec je Protestant a původem ze Severního Irska.

Svoji první touhu po hraní projevil již v pěti letech. V roce 1999 si prošel svým prvním debutem v dvou částech televizní serie na náměty Charlese Dickense "David Copperfield". Zde hrál mladého Davida Copperfielda.


Kariéra

Producent David Heyman požádal Daniela, aby se zúčastnil konkurzu na roli Harryho Pottera, když ho viděl na konkurzu hry s názvem "Stones in his Pockets" v Londýně v roce 2000. V srpnu tohoto roku vyhrál roli Harryho Pottera ve vysokorozpočtové sérii příběhů psané J. K. Rowlingovou. Ona sama nakonec také schválila Daniela pro tuto roli. "Když jsem uviděla Daniela na prvních kamerových testech, tak jsem si hned byla jistá, že by Chris Columbus nemohl najít lepšího Harryho." Daniel prodělal svůj filmový debut v roce 2001 po boku Pierce Brosnana ve filmu "The Tailor of Panama" a první část Harryho Pottera byla taktéž představena později v tomto roce.

Daniel se samozřejmě objevil ve své roli i v dalších částech Harryho Pottera a to v Harry Potter a Tajemná komnata (2002), Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004), Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) a Harry Potter a Fénixův řád (2007). Podpis pro další díl - Harry Potter a princ dvojí krve - bylo pouhou banalitou. Dočkat bysme se ho měli v tomto roce 2009. Jeho natáčení začalo v září 2007 a jeho původní premiéra měla být již 21. listopadu 2008. Datum však bylo z jistých důvodů posunuto až na 17. července 2009. Poslední díl Harry Potter a relikvie smrti bude rozdělena na dva díly a ty se očekávají v letech 2010 a 2011.

V roce 2002 se Daniel objevil jako host v produkci "The Play What I Wrote" režírované Kennethem Branaghem (který se objevil s Danielem při Tajemné komnatě). V roce 2006 začal Daniel svůj přechod od dítěte k dospělému herci v televizním seriálu "Extras". Podílel se také na Australském dramatu "December boys". Film, který byl natočen v šesti týdnech měl svou premiéru v Severní Americe Warner Bross 14. září 2007. Daniel cvičil se svým jazykovým trenérem celých šest měsíců, aby získal skvělý Australský přízvuk. Vzal tuto roli, protože chtěl hrát jednu z vedlejších roliček než další hlavní postavu. Dále se objevil v revivelu hry Petera Shaffera "Equus" jako Alan Strang, stálý chlapec, který je posedlý koňmi. Jeho role vzbudila velký zájem médií a dosáhla skvělého výsledku v podobě dvou milionů liber. Zde se také Daniel v jedné scéně objevil zcela nahý. Jeho role získala pozitivní kritiku. Jeho poslední výstup v této hře se odehrál dne 9. června 2008. Poté se přesunuli na Brodway do New Yorku, kde byla premiéra 25. září 2008.

Během léta 2007 natočil ITV drama "My boy Jack", které je založeno na básních Rudyarda Kiplinga a bylo odvysíláno v UK na Remembrance day a svoji premiéru ve Spojených státech mělo 20. dubna 2008. Ve filmu hrál Daniel Jacka Kiplinga, vojáka první světové války a syna Rudyarda Kiplinga. O téhle roli řekl: "Pro mnoho lidí v mém věku je První světová válka pouze kapitolou v historii. Toto téma mě ale vždy zajímalo a je to nyní relevantní víc, než kdykoliv před tím."

Ve věku šestnácti let se Daniel stal prvním člověkem ne z královské rodiny, který má svůj portrét v Britské Národní portrétové galerii. Dne 13. dubna 2006 jeho portrét, nakreslený Stuartem Pearsonem Wrightem, byl představen jako součást nové výstavy v londýnském Královském Národním divadle, poté byl přesunut do Národní portrétové galerie, kde je umístěn natrvalo. V době vzniku portrétu bylo Danielovi pouhých čtrnáct let.

Dne 9. července 2008 Daniel a jeho kolegové z Harryho Pottera, Rupert Grint a Emma Watson otiskli své dlaně a chodidla před Grauman´s Chinese Theater v Hollywoodu.

Dne 28. prosince 2007 oznámily noviny New York Times, že právě Daniel ztvární postavu zemřelého fotografa Dana Eldona v nadcházející biografii s názvem "Journey".


Osobní život

Daniel již dříve navštěvoval chlapeckou školu Sussex House School a pro jeho zkoušky AS level navštěvoval školu v Londýně. Dosáhl úrovně A ve všech třech zkouškách AS-level v roce 2006, ale pak se rozhodl pro pauzu.

Daniel řekl, že "je pyšní na to být židem", ale není věřící. Hraje na basovou kytaru (vyučuje ho Gary Oldman) a je fanouškem punkové muziky. Obdivuje rozmanité skupiny kapel od Sex pistols až po Arctic Monkeys a nověji Hard-Fi, Jack Penate a Kate Nash. Jeho oblíbená kapela je The Hold Steady. Je také fanouškem fotbalového Fullhamu. Když je právě na natáčení, rád se věnuje při chvílích času hraní stolního fotbalu a video her se svými filmovými kolegy. Jeho opravdu blízcí přátelé jsou Rupert Grint, Emma Watson, Tom Felton a Gary Oldman.

Daniel se objevil na žebříčku nejbohatších lidí novin New York Times v roce 2006, kde se výše jeho majetku odhaduje na 14 milionů britských liber, tudíž je jedním z nejbohatších mladých lidí v celém Spojeném království. V roce 2007 se objevil na seznamu mladých bohatých lidí Británie jako 33. nejbohatší mladý člověk ve Velké Británii s odhadem jmění na celých 17 milionů liber. Říká se, že za první díl Harryho Pottera si vydělal 250 000 liber, něco okolo 5,6 milionů liber za čtvrtý film a víc než 8 milionů liber za Fénixův řád. Přes své obrovské bohatství Daniel říká, že nemá nikterak drahý vkus. Řekl, že jeho nejdražšími výdaji jsou účty za knihy, protože hodně a rád čte. Daniel je podpůrce různých charitativních organizací, například Demelza House Children´s Hospice v Sittingbourne, Kent. V únoru 2005 věnoval "Hogwarts Crew" T-shirt, které podepsal a vložil do aukce a výtěžek z ní věnoval na pomoc dětem zasáhlým Tsunami. Toto tričko získalo 520 liber.


Filmografie

Filmy:

2001 - The Tailor of Panama
2001 - Harry Potter a kámen mudrců
2002 - Harry Potter a Tajemná komnata
2004 - Harry Potter a vězeň z Azkabanu
2005 - Harry Potter a Ohnivý pohár
2007 - Harry Potter a Fénixův řád
2007 - December Boys
2009 - Journey
2009 - Elements of Power
2009 - Harry Potter a princ dvojí krve
2010 - Harry Potter a relikvie smrti I. díl
2011 - Harry Potter a relikvie smrti II. díl


Television:
  • 1999: David Copperfield as young David Copperfield
  • 2005: Foley and McColl: This Way Up as Traffic Warden/ Himself
  • 2006: Estras as Boy Scout/ Himself
  • 2007: My Boy Jack as Jack Kipling

Stage:
  • 2002: The Play What I Wrote as Guest (West End Theatre, Wyndham Theatre)
  • 2007: Equus as Alan Strang ([West End theatre], [Gielgud Theatre])
  • 2008: Equus as Alan Strang (Broadway theatre, Broadhurst Theater)

Ceny

Nominace:

2008
  • Best kiss award 2008 MTV movie awards U.S. {Alongside Katie Leung}
  • Best Performance by a Young Actor (Saturn Awards)
  • Best Actor (Empire Awards)
2006
  • Best Young Actor (Broadcast film Critics Association Awards)
  • Actor of the Year (AOL Moviefone Moviegoer Awards)
  • Best Performance by a Young Actor (Saturn Awards)
  • Best Hero (MTV Movie Awards)
  • Best On-Screen Team (with Emma Watson and Rupert Grint; MTV Movie Awards)
2005
  • Best Performance by a Young Actor (Saturn Awards)
  • Best Young Actor (Broadcast film Critics Association Awards)
2003
  • Best Performance by a Young Actor (Saturn Awards)
  • Best Acting Ensemble (Phoenix Film Critics Society Awards)
  • Most Unforgettable Scene (for the scene "Harry Battles The Basilisk" in Harry Potter and the Chamber of Secrets) (American Moviegoer Awards)
2002
  • Best Performance by a Young Actor (Saturn Awards)
  • Best Young Performer (Broadcast film Critics Association Awards)
  • Breakthrough Male Performance (MTV Movie Awards)
  • Best Newcomer (Phoenix Film Critics Society Awards)
  • Best Debut (with Emma Watson and Rupert Gring; Sony Ericsson Empire Awards)
  • Outstanding Actor (American Moviegoer Awards)
  • Best Performance in a Feature Film: Leading Young Actor (Young Artist Awards)
  • Best Ensemble in a Feature Film (with Emma Watson and Rupert Grint; Young Artist Awards)

Vítězství:

2008
  • Dewynters London Newcomer of the Year (Whatsonstage.com Theatregoers' Choice Awards, UK)
2007
  • Best Male Performance (National Movie Awards, UK)
2006
  • Best Actor (Cine Awards, Belgium)
  • Best Male Film Star (Gold): Otto Awards, 2006
  • Best Actor/Movie (SyFy Portal's Syfy Genre Awards)
2005
  • Best Young Actor (SyFy Portal's SyFy Genre Awards)
2004
  • Top 10 Child Stars (RTL Television, Germany)
  • Best Breakthrough Male Actor (Star Channel Star Awards, Japan)
  • Best Junior Achiever (for viewers' favorite under-16 guest on the show Relly Awards)
  • Young Talent of the Year (ITV Celebrity Awards)
  • Best Movie Actor (K-Zone Kids Awards, Philippines)
  • Best Film Star/Actor (Dutch Kids Choice Awards)
2003
  • Best Young Actor (SyFy Portal's SyFy Genre Awards)
  • Best Actor (Roadshow Cinema Grand Prix Awards, Japan)
2002
  • Person of the Year (Time for Kids)
  • Targa d'Oro ("Gold Plate", David di Donatello Awards)
  • Outstanding New Talent (Sir James Carreras Award for the Variety Club Showbusiness Awards)
2001
  • Male Youth Discovery of the Year (Hollywood Women´s Press Club)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama